Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

STUDIU DE CAZ Cum reuseste Viena sa-si pastreze in stare impecabila cladirile vechi


Viena este o destinatie turistica majora in Europa, unul dintre atuurile sale fiind orasul vechi aflat in stare perfecta de conservare. Daca in Bucuresti cladirile vechi arata ca dupa bombardament, in Viena proprietarii sunt obligati sa-si repare fatadele imobilelor, iar daca nu o fac municipalitatea realizeaza lucrarile de intretinere si isi recupereaza banii inclusiv prin executare silita. In Romania, desi legea prevede acelasi lucru, autoritatile sunt pasive, singura masura luata de proprietari fiind celebrele placute "Atentie, cade tencuiala". Acolo, orasul vechi este protejat cu sfintenie din 1972. In Romania, legea care-i obliga pe proprietari sa-si repare fatadele a fost data abia anul trecut. Vezi cum reuseste capitala austriaca sa-si pastreze in stare impecabila cladirile vechi.

In Austria, de protectia monumentelor istorice se ocupa statul (Bund-ul) prin Oficiul National pentru Monument. Independent de protectia monumentelor, in 1972 a fost aprobat un amendament la legea conservarii orasului vechi care permite Municipalitatii Vienei sa stabileasca zone de protectie. Aceste zone de protectie sunt necesare pentru conservarea orasului in ansamblu, astfel incat sa nu fie protejata doar o singura cladire, iar in jur sa se demoleze sau sau sa se construiasca neadecvat si sa fie alterat specificul zonei. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria din Viena la solicitarea HotNews.ro, in anii ’90 a luat nastere  "Modelul Vienez pentru Zonele Protejate" prin intermediul caruia a fost imbunatatita organizarea informatiei, evaluarea si analizarea cladirilor si prin intermediul caruia sunt verificate si evaluate zone de protectie deja existente, precum si zonele de protectie ce urmeaza sa fie stabilite.

Cine intretine cladirile vechi

Potrivit Legii locuintelor si constructiilor din Austria responsabilitatea pentru intretinerea cladirilor de locuinte apartine proprietarului. Renovarea fatadelor, in cazul in care acest lucru este necesar, este considerata a fi tot o lucrare de intretinere, indiferent daca este vorba despre o cladire istorica sau nu. Daca proprietarul (administratorul) nu ia aceste masuri de intretinere, chiriasul/cel care foloseste spatiul are dreptul de a cere prin justitie efectuarea lucrarilor. In cazul in care o cladire neintretinuta reprezinta pericol (cade tencuiala) autoritatile pot interveni din proprie initiativa.

STUDIU DE CAZ Cum reuseste Viena sa-si pastreze in stare impecabila cladirile vechi

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: