Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

Secesiunea şi alipirea la Austria, ultima găselniţă a unei insule greceşti


La 100 de ani de la cucerirea independenţei faţă de Imperiul Otoman, locuitorii insulei greceşti Icaria, din Marea Egee, nu prea au timp de sărbătorit, căci sunt măcinaţi de gânduri secesioniste. Ei visează acum cu ochii deschişi la posibilitatea desprinderii de Grecia-mamă, ţara cu probleme şi chiar alipirea la un alt stat. Mulţi dintre cei 9.000 de locuitori ai insulei se simt ignoraţi de politicienii de la Atena, care se concentrează acum pe mijloacele care să scoată ţara din marasmul economic în care se află, relatează publicaţia germană Der Spiegel.

O idee năstruşnică
Povestea insulei a fost dată publicităţii pe site-ul cotidianului italian Libero, articol în care era citat un locuitor al insulei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul şi care afirma că "Guvernul de la Atena i-a uitat pe locuitorii insulei de ani". "Dacă Atena n-are de gând să dea insulei un spital sau să refacă drumurile, am putea decide să ne rupem de Atena", declara acesta. Nu doar că localnicii iau serios în calcul secesiunea, dar o altă idee năstruşnică le-a venit între timp: să devină insula altui stat.

Bineînţeles că autorităţile s-au şi grăbit să respingă ideea care a stat la baza articolului din ziarul italian, catalogând-o drept un "mit".

Cu toate astea, mare parte dintre cei 9.000 de localnici ar lua în serios o nouă proclamare a independenţei. Icaria şi-a dobândit independenţa la 17 iulie 1912, după îndepărtarea otomanilor, în războiul italo-turc. După cinci luni, a devenit parte a Greciei prin semnarea unui acord care a legat-o de continent în ultimii 100 de ani.

Nu cu turcii, asta e clar
"Ar fi foarte dificil să rămânem independenţi, dar am putea să cerem să fim anexaţi unui alt stat – în mod cert nu Turcia, dar poate Austria", au mai spus icarienii intervievaţi de presa italiană taman cu ocazia celebrării împlinirii a 100 de ani de independenţă faţă de Turcia.
Ţinând cont de istoria Icariei, ideea alipirii la Austria nu este atât de fantezistă cum ar putea părea la prima vedere. Chiar dacă insula se află la numai 60 de kilometri distanţă de coasta turcă, animozităţile istoriei nu se pot da uitării.

…   

Secesiunea şi alipirea la Austria, ultima găselniţă a unei insule

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: