Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

Presa austriaca : Presa străină – Următoarea mutare a lui Băsescu: destituirea lui Ponta

După aproape două săptămâni petrecute în România, corespondentul pentru sud-estul Europei, Norbert Mappes Niedieck, activ în publicaţii precum Frankfurter Rundschau, Berliner Zeitung, Die Zeit sau Der Standard (Austria), susţine într-un interviu video acordat Kleine Zeitung din Graz (Austria) că următoarea mutare a preşedintelui Traian Băsescu va fi destituirea premierului Victor Ponta.

"Din punct de vedere politic, România nu îşi găseşte liniştea, deşi după referendum situaţia s-a mai calmat. La data de 29 iulie, românii au fost chemaţi la vot pentru a decide soarta preşedintelui suspendat. Un verdict privind validitatea referendumului urmează să fie dat de Curtea Constituţională la data de 21 august. Mai mult ca sigur, Curtea Constituţională va valida referendumul, cvorumul de 50%+1 nu a fost atins, astfel că Traian Băsescu se va întoarce în funcţia prezidenţială. Ce va urma nu e tocmai uşor de prezis, însă având în vedere că premierul Victor Ponta a încercat în ultimele luni să îl destituie pe Traian Băsescu, cred că va veni rândul lui Băsescu să scape de Ponta. În acest sens, ne putem aştepta la câteva luni turbulente în România", susţine Norbert Mappes Niedieck, cunoscut drept un critic înverşunat al Guvernului Ponta.
"Mai devreme decât era prevăzut"
"Curtea Constituţională a României a anunţat că se va pronunţa la 21 august referitor la validitatea referendumului privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu, cu zece zile mai devreme decât fusese prevăzut, ‚pentru a se evita prelungirea instabilităţii politice’", anunţă publicaţia franceză Le Nouvel Observateur. Jurnaliştii francezi scriu că decizia Curţii ar trebui să pună capăt "războiului politic dintre USL şi preşedintele suspendat, care a suscitat criticile Comisiei Europene şi ale Statelor Unite".  Tot pe aceeaşi temă scriu şi cei de la 20Minutes.fr, care remarcă faptul că "această schimbare de dată este deja a treia decisă de Curtea Constituţională de la organizarea referendumului până acum".

Scânteia conflictului
Pe de altă parte, într-un interviu acordat de Victor Ponta pentru Handelsblatt şi postat integral în ediţia online a publicaţiei Wirtschaftswoche, premierul român mărturiseşte, printre altele, care a fost scânteia care a declanşat conflictul cu preşedintele Băsescu. "Criza a izbucnit la finalul lunii iunie când am reprezentat eu România la Consiliul Europei, în detrimentul preşedintelui Băsescu. Însă asta a fost doar o parte a luptei. Eu am avut susţinerea majorităţii parlamentare pentru a reprezenta România la Bruxelles, iar domnul Băsescu s-a răzbunat acuzând că lucrarea mea de doctorat ar fi fost un plagiat. Asta a îngreunat relaţia noastră personală. Este o minciună speculaţia că lupta cu Traian Băsescu a început după condamnarea lui Adrian Năstase. Justiţia română l-a condamnat pe domnul Nastase şi îşi va ispăşi pedeapsa de doi ani. Aceasta nu poate fi o explicaţie pentru izbucnirea conflictului şi motivul îl puteţi vedea cu uşurinţă: preşedintele interimar Crin Antonescu nu l-a graţiat pe Năstase, deşi a avut posibilitatea să o facă", spune Ponta.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: