Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

Die Presse : Finalul unei cariere corupte


 

Sub acest titlu ediţia de vineri a ziarului austriac Die Presse analizează condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare şi tentativa lui de a se sinucide….

Cotidianul conservator redă pe scurt evenimentele care au dus la împuşcarea în gât a fostului premier. Ziarul vienez reia declaraţia fără acoperire a lui Ion Iliescu, mentorul şi predecesorul lui Năstase, care a calificat tentativa de arestare drept „inumană” şi o reproduce şi pe a lui Victor Ponta, elevul şi succesor bănuit de plagiat al politicianului corupt. 

Caracterizând anii 2000 -2004, perioada în care Năstase a fost premier, ziarul evocă nu doar „stabilitatea politică şi creşterea economică, marcând acest răstimp, ci şi îngrădirea libertăţii presei româneşti, vânătorile de lux şi lipsa de jenă a propriei căpătuieli. Năstase a devenit primul premier al unui stat postcomunist care ajunge să fie condamnat definitiv pentru corupţie”, mai notează cotidianul austriac.

Abordând acuzele de ingerinţă politică vehiculate de Năstase şi partizanii lui la adresa preşedintelui, ziarul admite că Băsescu nu e uşă de biserică, dar afirmă că „Năstase e departe de a fi un mieluşel nevinovat”. Ziarul crede că încercarea lui de a-şi lua viaţa ar putea exprima frica fostului premier de alte condamnări…

Dosarul sinuciderii eşuate a lui Adrian Năstase e prezentat, dimpreună cu aceleaşi presupuneri privind motivele suprinzătorului suicid şi de ediţiile scrise ale ziarelor conservatoare germane Die Welt şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Şi cotidianul berlinez se opreşte între altele asupra premierei datorate justiţiei româneşti, „prima dintr-o ţară „postcomunistă în stare să trimită „după gratii, pentru fapte de corupţie, un fost premier”.

Excelentul cunoscător al realităţilor româneşti, care este Karl-Peter Schwarz, şi-a continuat în Frankfurter Allgmeine Zeitung seria de relatări, analize şi comentarii consacrate României, printr-un articol despre Năstase. Articolul abordează pe larg faptele de corupţie şi diversele dosare pentru care a fost judecat şi condamnat fostul lider de stânga.

Autorul scoate în evidenţă şi ceea ce nu puţini au cotat drept încercarea de ultim moment a proaspăt instalatului executiv condus de Victor Ponta de a-l scoate basma curată pe Năstase. E vorba de „înlocuirea, de către Ponta, cu un individ obedient, a fostului şef al  al păgubitului (Inspectorat de Stat pentru Construcţii)”, noul şef acceptând să-şi retragă plângerea împotriva lui Năstase înainte ca presiunea publică să ia proporţii şi să-i forţeze mâna actualului premier.

În ziarul din Frankfurt se mai reliefează şi influenţa crescândă exercitată de Adrian Năstase, în virtutea succeselor sale din justiţie, asupra partidului social-democrat, după iniţiala distanţare a PSD de fostul său lider corupt.

&bdquo;&Icirc;n reprezentarea PSD, inculpatul (Năstase) a devenit &icirc;ncetul cu &icirc;ncetul un martir&rdquo;, mai notează ziaristul german, care aminteşte şi de monitorizarea justiţiei rom&acirc;neşti şi bulgăreşti de către UE, respectiv de rapoartele depl&acirc;ng&acirc;nd cu regularitate tergiversarea pronunţării sentinţelor de condamnare a marilor corupţi. <br />

 

sursa : http://www.dw.de/dw/article/0,,16043826,00.html

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: