Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

De ce vor românii să muncească în Austria?

Tot mai mulţi români vin în Austria în căutarea unui loc de muncă, deşi aceasta este unul din cele nouă state ale UE care menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români până în 2013.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA din Wiener Neustadt (Viena), Ioan Godja, numărul românilor din Austria s-a dublat în ultimii doi-trei ani, ajungând la aproape 70.000 de la circa 35.000, câţi erau în 2009-2010. Dintre aceștia, aproape 50.000 au domiciliul stabil, iar 14.594 sunt rezidenți. Cu alte cuvinte, românii reprezintă a şasea mare comunitate de străini, cei mai mulţi provenind din Germania, Serbia şi Muntenegru, potrivit statisticilor austriece prezentate.

Există comunităţi mari de români la Graz sau Salzburg, unde lucrează în industria turistică sau gastronomie, însă cei mai mulţi, în special cei care caută un loc de muncă stabil şi care vor să se integreze, preferă Viena”, a spus Ioan Godja. Totodată, dintre românii stabiliţi în Austria foarte mulţi sunt activi în domeniul construcţiilor, unde necesitatea de integrare nu este atât de mare, cunoştinţele lingvistice nu sunt obligatorii.

”În urmă cu patru sau cinci ani, în Austria a sosit un val puternic de români ce tindea, din păcate, în altă direcţie, însă autorităţile locale austriece au reacţionat imediat şi au cerut sprijinul autorităţilor române pentru a soluţiona problema”, a spus Ioan Godja, referindu-se la infracţiunile comise de unii români.

Potrivit unui comunicat din luna ianuarie al Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate în cursul primelor nouă luni ale anului 2011, în Austria românii au comis 7.073 de infracţiuni, în mare parte furturi, faţă de 6.385 înregistrate în cursul aceleiaşi perioade a anului 2010. Majoritatea românilor veniţi în Austria nu au avut însă probleme deosebite de integrare şi şi-au găsit locuri de muncă în domenii de înaltă calificare, precum arhitectura, sectorul bancar şi chiar în publicitate, iar mulţi studenţi, mai ales din vestul României, vin în Austria la studii.

Românii ar reveni în țară doar dacă ar avea aceleași condiții

”Nu am avut probleme de integrare, aceleaşi probleme le-aş fi avut dacă m-aş fi mutat de la Bucureşti la Iaşi”, povesteşte Andrei, un român stabilit de cinci ani la Viena, unde lucrează ca arhitect la firma de arhitectură Hoffmann Janz. După o perioadă de practică la această companie, a obţinut un loc permanent de muncă şi are colegi de birou alţi patru români, pe lângă mulţi alţii care lucrează în companie. După cinci ani petrecuţi în capitala austriacă, Andrei nu doreşte să se mai întoarcă în ţară, exceptând eventual perioadele de vacanţă.

Carla este de doi ani la Viena, unde a venit pentru a-şi continua studiile în publicitate. De jumătate de an lucrează la o cunoscută agenţie austriacă de publicitate, domeniu în care nu sunt activi foarte mulţi români. ”Publicitatea este un domeniu mai dificil de accesat pentru străini, este ceva ce ţine de ţară, trebuie să cunoşti foarte bine piaţa, produsele şi limba. Totuşi mai cunosc doi români care lucrează în acelaşi domeniu”, a spus Carla.

Un alt român, Vlad, a sosit la Viena în urmă cu trei ani pentru a urma studii de traductologie la secţia de română şi germană a Universităţii din Viena. În prezent lucrează cu jumătate de normă la o firmă austriacă de traduceri, având ca limbi de lucru maghiara, germana şi româna.

Toţi aceşti români au afirmat că s-ar întoarce în România doar dacă ar beneficia de aceleaşi condiţii ca în Austria. Cei care şi-au terminat studiile la Viena consideră că o întoarcere în ţară ar fi ”o cale mai uşoară”, întrucât diploma obţinută la o universitate din străinătate constituie un avantaj în căutarea unui loc de muncă în România.

Venind în întâmpinarea nevoilor culturale, de identitate şi promovare a valorilor culturale ale diasporei române, Ioan Godja a lansat anul trecut Radio Tv Unirea, post de radio online reprezentând o platformă de comunicare şi interconectare pentru comunităţile româneşti din întreaga lume. (Sursa: Agerpres)

De ce vor românii să muncească în Austria?

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: