Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

Austriecii de la OMV au dat România în judecată, la Paris ‎


Procesul de la Curtea Internaţională de Arbitraj vizează lucrări de mediu asumate şi neplătite de statul român, trecute în contractul de privatizare al Petrom din 2004.
Compania austriacă OMV a dat în judecată statul român pentru neplata unor obligaţii de mediu asumate prin contractul de privatizare al Petrom şi cere despăgubiri de 92 de milioane de lei – circa 20 de milioane de euro.

Demersul OMV a început în decembrie 2011 când compania a depus o cere de arbitraj la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, potrivit informaţiilor apărute pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Sumele cerute la tribunal de austrieci reprezintă contravaloarea unor lucrări de mediu la rafinăria Petrobrazi şi combinatul chimic Doljchim efectuate pe banii companiei, şi care ar fi trebuit fi decontate de stat potrivit contractului de privatizare a Petrom. Statul nu a recunoscut însă că trebuie să facă aceste plăţi, informează economica.rtv.net.

În cauza aflată pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, România este reprezentată de Ministerul Mediului şi Pădurilor care a desemnat deja pe Profesorul Xavier Boubcoza drept co-arbitru care să reprezinte interesele părţii române. Ceilalţi doi arbitri sunt Ibrahim Fadlallah desemnat de OMV şi Francisco Ramos Mendez, neutru, desemnat de Curtea de Arbitraj.

Toţi cei trei arbitri vor trebui plătiţi de statul român, onorariul lor fiind de circa 20.000 de euro, plătibili până la sfârşitul acestei luni.

În anexele contractului de privatizare Petrom din 2004 se prevedea ca statul să plătească lucrările de mediu efectuate pentru decontaminarea perimetrelor poluate înainte ca proprietar al Petrom să devină OMV. Compania austriacă urma să efectueze lucrările şi apoi să prezinte nota de plată statului.

Austriecii de la OMV au dat România în judecată, la Paris

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: