Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

Austria : Românii de 24 de ore


În paralel, publicaţia austriacă scoate în evidenţă câştigurile Austriei de pe urma imigranţilor români. “Sistemul de îngrijire din Austria apasă pe umerii femeilor românce şi slovace. Două săptămâni la muncă în Austria, apoi două săptămâni acasă în România. Timp de două săptămâni îşi îmbracă clientul, îi dau medicamente şi îi fac cumpărăturile, apoi petrec două săptămâni acasă cu familia. Acesta este programul unei îngrijitoare angajată pentru 24 de ore din 24. În Austria, această meserie se află în mâinile femeilor românce şi slovace. Din totalul de 58.000 de posturi, 20.200 sunt ocupate de români şi doar 1300 de austrieci”.

Românii, oameni-cheie în Austria

Acest aspect nu va mai conta de la 1 ianuarie 2014 când românii şi bulgarii vor avea libertate totală pe piaţa muncii. “Meseria de îngrijitoare a fost deja valabilă pe piaţă din 2007, astfel că acei români şi bulgari de care se tot vorbeşte sunt deja aici. Fără români, îngrijirea oamenilor bătrâni şi bolnavi, 80% din totalul cazurilor, nu ar putea să funcţioneze. De aceea, ei sunt catalogaţi forţa de muncă-cheie în Austria”.

Nu renunţă la ţara lor

Mulţi speră că lucrurile se vor schimba în ceea ce priveşte recunoaşterea diplomelor. “Un studiu a arătat că aproape 99% dintre îngrijitorii 24 din 24 sunt pe cont propriu. Angajarea lor de către familiile care au nevoie de sprijin ar fi o cheltuială mult prea mare. Migrarea lor către centre specializate este puţin probabilă. În cazul acestor oameni, ţara de origine rămâne în centrul atenţiei. Ei nu investesc nimic în viaţa din Austria, fiindcă două săptămâni sunt aici şi două acasă”, spune Walter Marschitz, de la oficiul pentru muncă din Austria.

Pericolul iminent

Austriecii atrag atenţia asupra pericolelor care ar putea urma dacă Austria ar continua limitarea drepturilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români. “Dacă Austria ar continua să îşi baricadeze graniţele mai mult decât alte ţări, ar exista pericolul ca această forţă de muncă calificată să migreze către o altă ţară. Branşa îngrijitorilor este o piaţă globală. Cine vine de la o distanţă mai mare, are un alt ritm de lucru şi de cele mai multe ori rămâne trei săptămâni în Austria şi doar una acasă”, susţine expertul Kurt Schalek.

Teama muncitorilor necalificaţi

Cât priveşte o creştere a şomajului în Austria, studiile arată că această grijă este nefondată. “Faptul că îngrijitorii din România şi Bulgaria sunt deja aici, nu înseamnă că imigraţia nu va creşte în 2004. Economiştii de institutele de cercetare WIIW şi IHS au realizat o prognoză a modului în care se va modifica imigraţia începând cu 2014. În acest moment sunt 61.000 de imigranţi din aceste două ţări pe teritoriul Austriei. Numărul lor va creşte în 2015 la 106.000. Din cauza deschiderii totale a pieţei muncii, rata şomajului în Austria va avea în următorii doi ani o creştere minimală de 0,03%. Principalii afectaţi vor fi muncitorii necalificaţi”, reiese din studiu.

Un plus pentru Austria

Statul austriac va dobândi câştiguri financiare importante. “Printr-o creştere a încasărilor din taxe şi impozite, statul va încasa în 2023 cu aproape 311 milioane de euro mai mult. Chiar şi prin achitarea asigurărilor sociale, statul va avea o creştere de buget de 106 milioane de euro pe an. Printr-o creştere a numărului de imigranţi din Bulgaria şi România, în 2023 Austria va resimţi o creştere economică de 0,23%”, este concluzia jurnaliştilor austrieci.

Comentarii

Comentarii

2 Responses to Austria : Românii de 24 de ore

  1. viorica spune:

    nici nu mai stiu cum sa ma pronunt deoarece asigurarile au crescut deja peste 300 euro pe luna desi nu depasesc limita de impozit si lucrez cu acelasi venit de mai multi ani .Raman din ce in ce cu bani mai putini desi lucrez cu o pacienta f bolnava Sunt dezorientata deja pt ca statu austriac castiga f mult dupa ingrijitoare si nimeni nu ia in considerare ca iti trebuie si bani pe luna urmatoare in care tu nu ai venit . plus transportul dute vino se spune procent pe salariu brut dar iti adauga inca 200 bani de mancare camera de finante desii sunt multe ingrijitoare care nu au acesti bani lunar de la familii . EFECTIV SUNT DEZORIENTATA

  2. ani spune:

    as vrea sa muncesc si eu,acolo……am experienta ,germana incepator dar vreau,trebuie sa muncesc in afara…………………………………

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: