Președintele Iohannis a semnat decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind înființarea Consulatului General al României la Salzburg, în Republica Austria, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului a decis, printr-un alt decret, înființarea Consulatului General More »

Austria pregăteşte interzicerea vălului musulman integral. „Vălul islamic integral împiedică integrarea. Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol antisocial”

Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei, afirmă oficiali citaţi de postul ORF. „Vălul islamic integral împiedică More »

Austria: Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta, conduce în sondaje înaintea turului doi al prezidențialelor

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din More »

Austria: Nouă migranți irakieni au fost arestați după un viol colectiv

Un tribunal austriac a plasat marți în arest preventiv un grup de nouă solicitanți de azil irakieni, acuzați că au violat o tânără nemțoaică la Viena în noaptea de Anul Nou, relatează More »

 

Austria doreşte să-şi protejeze în continuare piaţa muncii de români şi bulgari până în 2014


Austria doreşte să-şi protejeze în continuare piaţa muncii de români şi bulgari până în 2014, în timp ce comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, se aşteaptă la o deschidere în acest sens din partea autorităţilor de la Viena, relatează Agerpres.
"Nu mă aştept ca Austria să limiteze în continuare accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii. Deschiderea pieţei municii ar fi absolut justificată", a afirmat comisarul european Laszlo Andor într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse.

Ministerul austriac pentru Muncă, Protecţie Socială şi Protecţia Consumatorului vede însă lucrurile cu alţi ochi şi îşi doreşte ca, la sfârşitul anului 2011, să prelungească restricţiile, în vigoare în prezent, până la sfârşitul anului 2013, adaugă cotidianul.

După aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Austria a impus restricţii în ceea ce priveşte accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii. Principiul european fundamental al mobilităţii pe piaţa muncii le-a fost refuzat acestora. La început pentru doi ani, apoi, la sfârşitul lui 2008, Austria a prelungit acest termen pentru încă doi ani. Drept urmare, la sfârşitul lui 2011 se încheie şi a doua etapă de excludere. În prezent, restricţiile pot fi prelungite pentru încă doi ani doar în cazul în care situaţia de pe piaţa austriacă a muncii ar prezenta probleme.

Comisarul Laszlo Andor este de părere însă că Austria nu prezintă probleme la acest capitol şi, în plus, cifrele sunt de partea ei. Astfel, în comparaţie cu media europeană de 9,7%, Austria înregistrează o rată a şomajului de 3,9% (potrivit Eurostat). Şi în ceea ce priveşte rata şomajului printre cei tineri, Austria se clasează cu mult în faţa colegilor ei europeni: 7,1% în comparaţie cu media europeană de 21%. Toate acestea arată că piaţa austriacă a muncii este stabilă şi are o evoluţie pozitivă, susţine comisarul Andor. "Austriei îi va fi greu să dovedească faptul că are probleme mari pe piaţa muncii pentru a putea justifica prelungirea restricţiilor", a afirmat Laszlo Andor.

Cu toate acestea, Norbert Schnurrer, purtătorul de cuvânt al ministrului pentru muncă, protecţie socială şi protecţia consumatorului, Rudolf Hundstorfer (SPÖ), consideră că piaţa austriacă a muncii nu este chiar atât de avansată. La jumătatea lunii decembrie, Comisia Europeană va fi informată cu privire la prelungirea restricţiilor.

Austria doreşte să-şi protejeze în continuare piaţa muncii de

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: